Quiche śródziemnomorskie

Kategoria przepisu

Włoska inspiracja – quiche z suszonymi pomidorami i cukinią. Idealny lekki posiłek na letni dzień.

A delicious deep layered Mediterranean quiche with basil garnish
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
30 minut
Liczba porcji
8
Poziom trudności
Easy
Składniki
Na ciasto:
280g mąki pszennej
140g masło
zimna woda
Na nadzienie:
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół cukini
450ml mleka sojowego
500g tarty parmezan
2 jajka
200g suszonych pomidorów
100g feta
sól
Directions
  1. Rozgrzej piekarnik do 400°F / 200°C. Zacznij od ciasta: w misce rozetrzyj mąkę z masłem, aż powstanie kruszonka przypominająca bułkę tartą. Dodawaj wodę po trochu, aż powstanie ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką desce i delikatnie wyłóż nim formę. Wstaw do lodówki na 20 minut, a następnie piecz na ślepo przez kolejne 10 minut.
  3. Gdy ciasto się chłodzi, posiekaj i delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i cukinię.
  4. W dużej misce wymieszaj mleko sojowe, połowę parmezanu i jajka.
  5. Gdy ciasto będzie podpieczone, rozłóż na spodzie cebulę, czosnek i suszone pomidory, a następnie zalej masą jajeczną. Posyp pozostałym parmezanem i ostrożnie ułóż fetę na wierzchu. Piecz przez około 30 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.